Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman limeçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak bozulmamış, esnek ve hafif bir kuruluşda olmalı, berceste bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlamlayacak cihetıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf temiz ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten mualla miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de birgani kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet selim bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız sefa yada tatlılık maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade gerçekleşmek bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülkü nem değerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine göre oldukça usturuplu ve bağırsakilebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken gayrı bir erkek bu nem değerinin puroya efsus edilen bir haysiyet olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değsorunimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değsoruntirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna vakit ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yavuz haysiyet bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah husus averaj 6 ay içerisinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin sınırlı bir vakit içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca fazla hararet değsorunimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri uydurmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu haysiyet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz mualla nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o vakit gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en yavuz şık olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem derç hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. şeb gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mualla nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.