Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak berk, esnek ve sessiz bir dokumada olmalı, görklü bir aromaya ve nizamlı yanmayı esenlayacak yönıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf harbi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok ali oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler de birkötü mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en ilgi etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğru bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada dilsiz maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. birlik saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko tasarruf etmek bağırsakindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülküsel rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülküsel rutubet değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine gereğince gayet şık ve bağırsakilebilir en ilahî değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir erkek bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir ölçü bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk rutubet farkı arasında gidip gelmeden cümle aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değhizmetimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet değerleri neyi değhizmettirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna bugün ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en esen ölçü bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız öz vasati 6 ay içinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tesviye üzerine oturmuş bu düzenek sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin mukannen bir bugün içinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca çokça sıcaklık değhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet değeri bulmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ölçü iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek zeminı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz ali rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in durmadan ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile baş başa tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en esen tutum olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet transfer hem rutubet tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Gece gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde ali rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir rutubet değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.